Benvinguda

Entreu en un espai d'anàlisi, reflexió i comunicació sobre aspectes del món contemporani: política, internacional, societat, cultura, esports, cuina. Llibertat i paraula.

diumenge, 5 de febrer del 2012

La recepta del diumenge: Ànec amb naps.


L'ànec amb naps (o amb peres, també possibilitat de fer-ho amb oca) és un plat habitual de la muntanya gironina, amb tradició important a la Cerdanya. Es tracta d'un segon plat excel·lent per a qualsevo àpat, ja sigui familiar, de compromís o amb amics. Gaudiu-ne.

Ingredients (per a 4-6 persones): 
Un ànec de 1,5 kgs tallat a trossos; dues cebes mitjanes (també es poden posar unes 8-10 cebetes); una pastanaga ratllada; 800 grs. de naps, millor si poden ser de pell negre; 4 cullerades de salsa de tomàquet o dos tomàquets ratllats; un feix d'herbes (llorer, farigola, orenga, canyella branca,...); 20 cl. de vi ranci sec o conyac; una copeta d'anís sec; 80 gr de llard; oli d'oliva; 1 cullerada de farina; 12 ametlles i avellanes torrades; carquinyoli o galeta; alls; uns fils de safrà; brou o aigua calenta; pebre; sal.
Preparació:
Amb l'ànec ben net, salpebrar-lo bé per dins i per fora; posar llard i oli en una cassola –preferentment de terrissa– i, quan està calent, afegir-hi l'ànec i enrossir-lo per tots costats; un cop fet, retirar-lo, tot guardant part del greix.  
Afegir les cebetes o la ceba, les pastanagues ratllades i el manadet d'herbes a la cassola, junt amb un parell de grans d’all trinxats i, al cap de pocs minuts, el tomàquet. Deixar que es faci el sofregit i mullar-lo amb vi ranci o conyac (també s’hi pot afegir una mica d’anís sec). Afegir l’ànec, posar-hi el brou que cobreixi força i deixar fent xup xup.
D'altra banda, pelar els naps; si son grossos fer-los a trossos, bullir uns minuts; fregir-los enfarinats amb el greix que teníem reservat, fins a enrossir-los. Uns vint minuts abans d’acabar la cocció de l’ànec, afegir els naps i, quan faltin uns deu minuts, afegir la picada que s’ha de fer amb els fruits secs, un parell d’alls, una mica de vi ranci o conyac (i uns brins de safrà si es vol). Barrejar bé i rectificar de sal. Bon profit i bona setmana. 

1 comentari: