Benvinguda

Entreu en un espai d'anàlisi, reflexió i comunicació sobre aspectes del món contemporani: política, internacional, societat, cultura, esports, cuina. Llibertat i paraula.

diumenge, 1 d’abril del 2012

La recepta del diumenge: Cigrons a la catalana

Llegums, ja sigui cigrons, llenties, mongetes, etc; un dels aliments més interessants de la cuina, fets de mil maneres, coccions i preparacions. Avui, cigrons a la catalana (una de les diverses receptes que en tenim), plat ben suculent i complet; bon diumenge i bon profit. 

Ingredients (4 persones)

800 gr de cigrons crus, 1 cabeça d’alls, 2 tomàquets ben madurs, 1 ceba, 2 pastanagues, un tros de pernil o cansalada, un manat d’herbes. Pel sofregit: 2 cebes, 1 gra d’all, 3 tomàquets madurs. Per a la picada: 1 llesca de pa torrat, 2 grans d’all, 8 ametlles torrades, julivert, oli. Per acompanyar: 4 ous durs.

Preparació:
Els cigrons crus s’han de rentar bé amb aigua freda i posar en remull durant una nit, en aigua tèbia, amb dues culleradetes de bicarbonat i una mica de sal. S’escorren, es renten, espolsar pel damunt amb una altra culleradeta de bicarbonat (es poden fregar entre ells perquè tots toquin el bicarbonat). 
Posar l’olla al foc amb aigua i tirar-hi els cigrons quan bulli; no cal salar-los ja que la sal els endureix; cal que bullin durant tota la cocció; s'hi pot afegir una ceba tallada pel mig, una cabeça d’alls i un parell de pastanagues; també s’hi pot posar un manat d’herbes, algun tomàquet o un tros de pernil o cansalada.
Mentre bullen, s’hi poden fer els ous durs (deixar que bullin uns deu minuts). 
Quan els cigrons són tous es reserven en un bol; separar-los del pernil, la ceba, els tomàquets, les pastanagues, els alls i les herbes.
Fer el sofregit: en una cassola al foc amb oli, sofregir dues cebes tallades ben fines i un gra d’all picadet. Després, afegir-hi tres tomàquets madurs tallats a trossets petits i sense pell, i deixar-ho reduir durant força estona (s’hi pot afegir també una mica de pebrot vermell). Quan tinguem el sofregit, afegir-hi els cigrons. Triturar la ceba, la pastanaga i el tomàquet del bullit dels cigrons fins a tenir una pasta fina; adjuntar el pernil a trossets, barrejar tota aquesta salsa amb una mica de caldo del bullit dels cigrons i afegir-ho tot al sofregit.
Fer la picada amb la llesca de pa torrat, els alls, les ametlles i una mica de julivert; deixatar la picada amb la salsa dels cigrons, deixar coure a foc molt lent durant uns minuts. Al final, afegir els ous durs tallats a trossos i rectificar de sal. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada